Zomertuin
Een seizoenstuin kan zowel een zomer- als wintertuin zijn, of een combinatie daarvan. Zomertuinen komen in verschillende soorten, afhankelijk van hoeveel tijd u wilt steken in uw tuin of van de functie die u aan uw tuin wilt geven. Een typische zomertuin waar vaak veel mensen komen voor barbecues, feestjes en gezelligheid bevat vaak een stenen terras en ruim gazon. Als uw tuin groot genoeg is, is het mooi om een prieeltje te plaatsen. Nu is het niet geweldig om kale stoeptegels met een halfvol gazon in je tuin te hebben liggen.
Het terras en gazon zijn ruimtelijke elementen van de tuin. Hoewel zij het grootste zijn, zijn zij niet het belangrijkste voor de uitstraling. Het is datgene wat eromheen ligt dat de ambiance creëert. Wel is het belangrijk om het terras en gazon goed af te stemmen op uw smaak. Stel dat u een ‘luie’ tuin wilt waar u niet veel onderhoud aan heeft. Dan is het mooi om een grijs, natuurstenen terras te hebben met een minder groot gazon. Langs de randen (en wellicht her en der verspreide ‘eilandjes’) is het mooi om grind te plaatsen met daarin typische luie plantjes, zoals cacti en vetplantjes. Mocht je echt een ‘prairy’-uitstraling willen, leg je er rode stenen tussendoor. Cacti komen in veel verschillende soorten en kleuren, dus hier kun je leuk mee spelen.
Wijzelf vinden het leuk om met ‘verdiepingen’ te spelen, zoals de foto hieronder. Zo’n gelaagde tuin geeft een leuke ambiance, vooral als je aan het water zit. Hier kun je prima een prairie-tuin van maken door de verschillende lagen een rotsachtige uitstraling te maken.
Een tuin met meer inspanning zou een mooie Aziatische tuin kunnen zijn. Combineer water met exotische planten met daaromheen veel groen. Aziatische tuinen nemen vaak de ruimte uit de tuin, wat het juist heel knus maakt. De tuin is helemaal af met een smal ‘beekje’ en een bruggetje eroverheen. Voor de echte tuinliefhebbers zijn dit geweldige tuinen om in te tuinieren. Het ideale aan een Aziatische tuin is dat u er gemakkelijk een moestuintjes doorheen kunt maken die niet opvallen.
Wij helpen u graag aan inspiratie.
Wintertuin
Er zijn eindeloze ideeën voor een wintertuin. Een prachtige, warme blokhut met een houten overkapping, waaronder een mooie zitplaats en een kachel. Ideaal voor een winterbarbecue. Of juist een groene tuin die doet denken aan de Noorse dennenbossen. Wij denken graag met u mee om de perfecte wintertuin in te richten.
Doorgaans geven wintertuinen minder onderhoud dan zomertuinen. Dat betekent niet dat u niets hoeft te doen. Maar ook hier is het aan uzelf hoeveel tijd u in de tuin wilt steken. Ook een wintertuin kan verschillende opzetten hebben. Voor een knusse wintertuin, wil je het niet te ruimtelijk insteken. Als u van een volle tuin houdt, zijn de opties eindeloos.
Aan de randen wilt u bijvoorbeeld hoger groen, zoals een Olijfwilg, die mooi dicht en hoog kan groeien. Daarbinnen wilt u lager groen hebben dat dichtbij komt. Wij werken graag met ‘eilandjes’. Als u uit uw huis komt, wilt u eerst een ‘ruimte’ inlopen, zoals een terrasje waar u gezellig kunt zitten. Dit is het eerste eilandje. Als u verder de tuin ingaat brengen we een versmalling aan, waar u vlak langs het groen loopt, om vervolgens in de volgende (verstopte) ruimte te komen, het tweede eilandje. Dit is waar u bijvoorbeeld een mooie blokhut of houten overkapping heeft staan. Leuk als u vanuit uw huis net een hoekje van de blokhut kunt zien, waar de vogeltjes zich vrolijk tegoed doen aan het voer dat u heeft opgehangen.
Veel groen in de winter geeft een warme uitstraling. Combineer dit met hout, vuur en kaarslicht en u heeft de meest gezellige tuin. Maar groen alleen is natuurlijk wat saai. De doorgang tussen de twee eilandjes moet een wereld op zich zijn. Hier kunt u leuke, gekleurde winterplanten plaatsen. In plaats van groen zou u de doorgang ook gelaagd kunnen opbouwen, waardoor u als het ware tussen twee muren van fuji kersen, winterviooltjes of de winterjasmijn loopt. Als u toch voor groen gaat, kunt u een mooie pergola dwars door het groen laten lopen, zodat het echt een doorgang van eilandje tot eilandje wordt.
Mocht u de tuin wat ruimte, maar toch in de winter ook een warme uitstraling willen geven, zijn er ook veel opties. U kunt de tuin vol leggen met een mooie steen en een eilandje maken waarin u een prachtige Koreaanse Zilverspar zet. Daaromheen plant u de Jeneverbes die zich mooi laag over de grond verspreidt. Dan heeft u en ruimte en toch ook de winter in uw tuin. De spar kunt u mooi optuigen met kerst.
U merkt het al, wij zitten vol met ideeën. Wij inspireren u graag, maar wij worden net zo graag door u geïnspireerd.
Seizoenstuin
Leuk, zo’n zomer- of wintertuin. Maar u wilt het hele jaar door een tuin die er prachtig bij ligt. Ondertussen hoort u wel dat wij passie hebben voor ons vak. We inspireren u graag.
Een seizoenstuin inrichten hoeft niet ingewikkelder te zijn dan een zomer- of wintertuin. Een open tuin met aan de randen cacti en in het midden een groot waterelement gaat namelijk het hele jaar mee. In de zomer geven de cacti een mooie, zomerse uitstraling. In de winter, als er rijp over de cacti ligt en het water is bevroren, ziet de tuin er ineens winters uit.
Ook een tuin met veel houtelementen is een seizoenstuin. Verschil is er uiteraard tussen licht en donker hout. Waar licht hout een meer fleurige en vrolijke uitstraling geeft, brengt donker hout juist meer warmte in de tuin. Door een goede tint hout te gebruiken, heeft uw tuin zowel in de zomer als in de winter een gewenste uitstraling. Combineer dit met de juiste groentinten, en uw tuin is helemaal af.
Een seizoenstuin is ook mogelijk als u een volle, drukke tuin wilt. Zowel in de zomer als in de winter zijn er veel planten die kunnen bloeien. Als u het hele jaar door een gekleurde en heerlijk geurende tuin wilt, kunt u heerlijk creatief omgaan met de verschillende soorten planten die er zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende perkjes maken in uw tuin. Door zomer- en winterplanten hecht door elkaar te combineren staan deze perkjes het hele jaar in bloei. U kunt bijvoorbeeld de ‘Davidmethode’ toepassen voor een mooi resultaat.
De Davidmethode dankt zijn naam aan de Davidsster die u als het ware tekent met uw planten. De Davidsster bestaat uit twee overlappende driehoeken. In drie punten van de ene driehoek plaatst u een mooie winterplant, bijvoorbeeld de mooie roze Schoenlappersplant. In de drie punten van de andere driehoek plaatst u een mooi zomerplant als de paarse Salie of blauwe Ooievaarsbekken. In het midden van de ster kunt u een wat hogere plant of een fonteintje neerzetten, zodat er geen kale plek open blijft. Op die wijze heeft u een perkje dat altijd bloeit.
Bent u er nog niet over uit wat u wilt? Wij denken graag met u mee. Neem gerust contact met ons op.
TUINONTWERP DOOR PATRICK DRÖGE HOVENIERS
U heeft ongetwijfeld nagedacht over de praktische indeling van uw tuin. De locatie van het terras, de kleur bestrating, het type schutting of het gebruik van planten. Wat uw ideeën ook zijn; we gaan graag met u in gesprek, om vervolgens een passend tuinontwerp te maken.